Thursday, November 29, 2007

Wahai Para Isteri ...

25 sebab SUAMI "Mental" !!!



1. Memperkecil suami dihadapan orang lain antara sedar dan tidak walaupun ianya benar ie. "hubby i tu kan kan..memancing ikan pun dia tak tau.. bla bla bla ".



2. Menganggu suami dengan menelefon dia terlampau selalu sangat dan selalu dimasa yang salah. ie. "hello abang ada meeting ker tu, sorry la cuma nak cakap..malam nih kita goreng taugeh dan tauhu cicah sos toamto jer ..ok tak " .



3. Terlalu suka mengemas rumah / mengalihkan barang sampai suami tak jumpa barang-barang yang disimpan beliau.. ie. "kita dah simpan pancing tu kat dalam stor, entah la ikat kat atas palang mana satu.."



4. Mengambil muka surat atau bahagian tertentu dari surat khabar dan menyusun surat khabar dengan cara yang amat salah..sampai tidak dijumpa mana-mana seksyen yang hendak "bang, sport section tu ayang dah buat bungkus buah papaya....dah mengkal merah dah"




5. Memotong mana-mana bahagian majalah dan juga suratkhabar atau apa-apa bahagian dari mana-mana printed matter sampai berlubang sana sini dan sisuami tak sempat baca/tengok " ie. eh kita suka la news pasal TV plasma tu..kita dah potong simpan..."




6. Menyuruh suami agar membeli itu dan ini dalam perjalanan balik dari opis sedangkan nak pergi pasar/supermarket cuma esok sahaja atau baru semalam telah ke pasar. ie. "bang.. semalam kita tersinggah SPA, lupa beli garam,gula beras dan susu budak kat TESCO sebagaimana dalam list....boleh singgah tak mana mana ..pleaze "




7. Tidak memberi arahan/instruction yang jelas kepada suami bila menyuruh dia membeli sesuatu dan kemudian memarahkan/menyalahkan suami. ie. "saya kata beli susu cair dan ising gula, apsal awak beli susu dugro dan gula getah ...kan lain tu"




8. Membuat temujanji dan aktiviti sosial tanpa mendapat persetujuan suami terlebih dahulu ie. "i dah confirm malam Jumaat nih nak party tupperware kat rumah cik minah, you tak ada program tahlil kat mana mana kan ?? "




9. Mengubah barang, tempat buku atau tools atau apa-apa setting di PC tanpa memberitahu suami. ie. "screensaver u tentang gambar 80 kilo marlin dengan you tu i dah tertukar jadi gambar Farhin Ahmad..."




10. Bercakap/bersembang di telefon dengan kawan-kawan sewaktu malam selepas 10 pm bilamana nak beristirehat dan ber...ber....ie. " pot pet pot pet pot pet pot pet pot pet pot .."




11. Menjemput tetamu atau sesiapa sahaja datang kerumah tanpa izin suami. ie. "malam nih i jemput lina dan anum datang dinner rumah sebab hubby dia orang outstation, ok kan kan kan "




12. Berpakaian kusut masai dengan t-shirt terkoyak dan kain batik lusuh dan rambut tak terurus serupa langsuyar dan muka tak bermekap serupa mayat dirumah... tapi cukup segak dan cun bila nak keluar rumah. ie. "..oh baju-baju cantik tu cuma untuk ke kenduri kawin dan dinner jer, kat rumah pakai coli koyak pun dah cukup seksi kan bang .."



13. Mengambil masa yang cukup lama bila bersiap macam pengantin bila nak keluar kemana-mana dan membuatkan suami tertunggu dan terus tertidur. ie. " sorry la i tak tau baju kebaya mana yang paling jarang so kena pilih betul betul .."




14. Dengan sengaja atau tidak sengaja terlupa menyuruh maid atau diri sendiri membasuh atau mensterika baju atau seluar yang telah dipilih untuk dipakai dihari berkenaan. ie. " eh baju tu masih berendam dalam besen lagi..nak pakai jugak ke baju basah tu.."




15. Dengan sengaja atau tidak sengaja menyebelahi anak anak bila suami sedang hot dengan budak budak tu..ie. "..eh biarlah budak budak tu pergi ladies night, bukan nak tinggal rumah kawan dia tu seminggu.."



16. Tidak suka mandi dan bersiap awal pada hari cuti dan hanya bersiap bila nak dekat asar sahaja. ie. "...nak mandi buat apa awal awal bukan nak pergi jalan jalan mana pun.."



17. Suka melengah lengah kan masa bila nak bersolat berjemaah atau beribadat dengan melencong ke dapur, bilik budak budak atau buat benda benda lain. ie. "..awak solatlah dulu, saya nak abiskan rancangan Melodi nih.."




18. Mengganggu suami yang sedang tengah tengok tv. ie. "pasukan hijau kuning tu sampai mati tak akan dapatkan Kaka, mari tolong saya potong ayam nih.."




19. Asyik bercerita tentang diri sendiri tanpa memberi peluang pada suami untuk bercerita jugak. ie. " u tau tak kat opis tadi, i rasa nak massacre client tu u tau tak.. then lagi, waktu balik tadi nasib baik opis boy tahan I ..then lagi tak tak ...then today.. then tadi..u tau tak...semalam u nak tau....bla bla bla bla."




20. Membebel dan berleter tak renti-renti tentang hal-hal yang amat kecil dan di ulang tayang semula tiap tiap hari. ie. " i dah kata jangan kasi budak budak tu prepaid, kan sekarang dah ...bill bla bla bergayut bla bla bla bla...ini semua salah you"



21. Memfitnah dan menuduh suami tanpa usul periksa. ie. " eh cik abang, awak nih ada affair ke apsal sms beep beep beep tak henti henti nih...GRO universiti mana pulak awak nak nih..."



22. Menceritakan hal rumah tangga pada orang lain dan memburuk-burukkan suami @ keturunan suami @ asal usul suami. ie. "..eee u tau tak hubby i tu makan makanan petai jeruk.. eeeii peliknyer!!"




23. Dengan sengaja atau tidak, gagal memasak masakan yang suami nak makan. ie. "..apsal u tak cakap tadi kata u nak makan gulai kari dan rojak pasembor...i dah masak pai daging dan spaghetti kambing .."




24. Meminjamkan harta-benda suami pada orang lain tanpa kebenaran. ie."..adik u datang tadi nak pinjam berus gigi, sebab dia punya dah rosak.."




DAN AKHIR SEKALI



25. Sengaja melengahkan untuk masuk tidur tanpa sebab-sebab yang munasabah di malam Jumaat. ie. "..you tidurlah dulu, i nak habiskan tengok drama susuk nih dulu then nak masak nasi lemak siap siap untuk breakfast dan nak masukkan pakain dalam laundry then kemudian nak kacau dodol....."

16 comments:

Zura@Kak Long said...

Abang Long--> terima kasih kerana berkongsi pandangan dan maklumat ini walaupun kak long belum menjadi seorang isteri. Tidak semua perempuan berperangai begini, betul tak? Masih ada yang menghormati suami. Kak Long juga rasa suami perlu menghormati isteri dengan tidak melakukan perkara yang sama spt yang disebutkan oleh abang long ini terhdap isteri mereka?

muzem said...

'Isteri' dan 'Suami',
Dua perkara, Berbeza rasa, Satu misi yg sama..

mardhiah said...

Ok masalahnya sekarang saya dah terbuat salah tahap dia naik angin nak di parang-parangnya saya ni, sebab pada dia, saya dah melanggar pantang nenek moyang dia, dia tengah marah gila nih.

Apa yang perlu saya buat. Tengah buntu gile nih.

dhiya zafira said...

salam abang long...

ketawa saya baca w/pun ada benarnya.saya bukan mcmtu ya..Insyaallah tak akan jadi mcm tu..hihii. nanti abang long kena cari 25 sebab pulak kenapa isteri2 tu berperangai mcm tu. mungkin sebab suami jugak kot....

p/s - pengalaman orang ke, pengalaman sendiri? hihihih jangan marah aaaaaaa....

PuteriSatu said...

abang long...

13. Mengambil masa yang cukup lama bila bersiap macam pengantin bila nak keluar kemana-mana dan membuatkan suami tertunggu dan terus tertidur. ie. " sorry la i tak tau baju kebaya mana yang paling jarang so kena pilih betul betul .."

yang ni mang kena la abang long ngan kita..yang lain tak kena!..huhuuuu....

Ayu said...

hmmm ade betul dan ade yang tak betul :)
apa pun ia memberi pengajaran kepada kite kaum isteri agar tak buat ende2 yang menyakitkan hati suami hehehe.. syurga kan di bawah tapak kaki suami :)

arsaili said...

ni citer benar ker bang long...ahaks...suami isteri complement each other kan?

blackpurple @ jowopinter said...

Tazkirah yang sangat bagus. Sinis, lucu tapi realiti [mungkin]. Sangat elok dijadikan panduan untuk isteri-isteri dan bakal-bakal isteri. :)

Nanti buat versi untuk para suami pulak abg long. :)

Abang Long said...

zura, kita berkongsi kebaikan bersama.

muzem, BETUL dan TEPAT !

mardhiah, BERSABAR, Abang Long dah tinggalkan jejak disana.

dhiya zafira, pengalaman 'BERSAMA'.

puteri satu, sebenarnya ramai yang 'terkena' ..hahahaha

ayu, PERSEFAHAMAN itu terlalu penting !

arsaili, kisah yang 'dicantumkan' begitu ....

jowopinter, sebenarnya versi untuk suami sudah kerap disiarkan ...

nurazzah8 said...

abg long, pernah terbaca versi utk suami, tapi..kalau abg long siarkan lagi sekali pun takpe kan...baru lah adil...hehehe...
hurm...saya mmg kena bab kirim suami beli barang balik dari kerja...hehehe..apa salahnya kan...zaman minyak mahal nih, nak jimatkan duit minyak..dah terlanjur suami balik kerja lalu depan kedai..beli lah sekali...nanti kalau si isteri nak keluar just nak beli susu anak, 1/2 jam dah habis nak bersiap... 1/2 jam nak masukkan anak2 dalam kereta (maklum lah anak ramai kan)..1/2 jam nak start kereta...1 jam duk kat kedai (asalnya nak beli susu ajek..tapi sbb dah bawak anak2 yg kecik2 tu, dah terbeli macam2 pulak)..1/2 jam nak balik dan bawa anak masuk dalam rumah..lepas tu dah terlentang...hehehe...sbb dah penat... kan ke senang kalau kirim kat suami beli on the way balik, jimat masa, jimat minyak... nanti suami balik ... boleh lah dandan comel2 duk tunggu suami depan muka pintu..suami penat singgah kedai pun boleh cair kan...kan...

Noushy Syah said...

Ohhh macam tu ke?

hhehhe..anyhow, kenapa specific malam JUmaat aje, I'm a bit confused... Malam2 lain tak sama kah?

mama ranggie said...

terima lasih banglong kerna kongsi ilmu yg begini...

ainin naufal said...

Abg Long, ada ke resepi spageti kambing tu? boleh kasi tak?

laila kamilia said...

abang long, cuba buat n3 untuk suami plak...

zawahil-nor said...

Abang long, tolong senaraikan pulak kerja suami dan kerja isteri dari pagi hingga mlm yg menyebabkan segelintir isteri makan hati...
contoh: suami baca s.kabar,isteri masak.
suami tengok tv, isteri jaga anak.
suami tidur, isteri lipat kain.
bla bla bla...kesian...

Ila said...

Rasanya suami sy masuk tak dlm senarai ni . Kalau membebel tidak le sbb sy ni klu marah sy akan diam sepjg hari . Bukannya apa, klu buka mulut, air mata pun mula la nak meleleh sama . Tapi klu masuk bab tido lambat, mmg selalu buat . Kadang2 2 hari 2 mlm sy tak tido sbb nak kejar date line . Akhirnya sang suami tido dgn anak2 . So mcm mana tu ?