Monday, November 09, 2009

Gadis China Kurang Ajar !


Gadis China. Perempuan China. Wanita China.


Aku tidak tahu. Hari ini, entah kali ke berapa, darah aku memang menyirap. Sudah bertahun, sudah berpuluh - puluh kali. Aku dapati tentang satu perkara.


Gadis China. Perempuan China. Wanita China. Kalau memandu dijalanraya. Memang KURANG AJAR !


Aku sangka, aku seorang sahaja yang berhadapan dengan situasi begini. Rupa - rupanya, ramai lagi kawan, sahabat, saudara - mara, malahan sahabat aku yang bertugas sebagai pegawai trafik juga mengesahkan perkara yang sama.


Gadis China. Perempuan China. Wanita China. Kalau memandu dijalanraya. Memang KURANG AJAR !


Diberikan isyarat hendak ke kiri, kenderaan dibelok kekanan. Hendak masuk ke kiri, diberikan isyarat masuk ke kanan. Masuk ke jalan besar dengan bersahaja tanpa sebarang isyarat. Dan pelbagai lagi kesalahan. Dan yang paling menjengkelkan ialah. Apabila mereka mendengar hon dari pemandu lain yang berang. Mereka tidak ambil peduli. Jangan harap mereka hendak menunjukkan isyarat MAAF !


Tetapi hari ini. Telah berlaku sedikit kesesakan dijalanraya. Akibat dari perbuatan seorang gadis China, yang bersikap kurang ajar ini. Aku memberhentikan motor aku ditengah jalan, untuk menyekat kereta yang dipandu oleh gadis China ini. Aku terus ke arah gadis China ini dan terus menyergah dihadapan orang ramai:


"Awak dapat lesen sah dari JPJ, atau awak beli?"


"Apa hat lu mau tanya ... ?" Gadis China itu membalas.


"Sebab, awak memandu dengan cara KURANG AJAR!" Aku terus menengking.


Bila nada suara aku tinggi sahaja. Aku terus dikerumuni oleh ramai orang. Dan seorang wanita Melayu terus sahaja bersuara. "Memang dia bawa cara kurang ajar, tadi depan simpang tu, nyaris ada seorang Makcik sedang bawa anak - anak ke sekolah berlanggar dengan kereta ini."


Tiba - tiba kelihatan wajah Gadis China ini merah menyala. Dan sudah ada tanda - tanda dia akan menangis. Tetapi aku tidak peduli. Aku terus menyatakan sikap aku. "Kalau awak ingat ini jalan BAPAK awak, awak boleh bawa kereta dengan suka hati, tidak ada orang hendak marah ...!"


Dan si gadis itu terus masuk kedalam kereta. Dan aku dapat melihat dia sedang mengesat air mata.


Aku berharap. Ini menjadi pengajaran kepada semua pemandu di Malaysia. Nasib baik aku masih dapat mengawal emosi. Kalau orang lain yang bersikap pembengis, boleh jadi kenderaan atau gadis itu akan menjadi mangsa AMUK !

22 comments:

rudy bluehikari said...

saya rasa puas membaca catatan abg long pagi ni. yes!

atty's said...

itulah ..kalo bawak kete .kena pk nyawa org lain gak ..

NJ@goboklama said...

wah, Abg.Long kalu ke Jakarta lagi bengang sbb kat sana bole dikatakn sumernya pakai konsep "terlebih ajar", all time honking, nyelit2 apatah lagi.. Sabar ye Abg.Long ;)

Aku_tulip said...

dia org nie sama rupanya...sama cam kt tpt saya juga...mcm jn tu bapak dia yg punya...

Kujie said...

huh! kalau tempat kena beratur pun main redah saja

Web Sutera said...

Assalamualaikum, sahabat Abang Long. Ini entri paling ganas & brutal setakat ini. :-)

-- Web Sutera
http://pasalbuku.blogspot.com
http://www.themakan.net
http://buanadunia.blogspot.com

aNIe said...

Akak sokong apa yang abang long lakukan...tak boleh lah disebabkan diorang bawak kereta...mereka boleh buat sesuka hati mereka...

echah_syed said...

specis dorang mmg mcm gitu..kita kalau park kereta siap bega2 lagi sbb takut ganggu laluan org tp dorang main hentam kromo jek.

kdg kita kena 2,3 kali ke dpn ke blkg sbb nak adjust kereta disebabkab dorang blok sukati jek..hampehh betul!

moon said...

salam abang long,

Sokong dengan pendapat abg long, mereka ni ego nak meminta maaf.

noorlara said...

Abang Long ni, kesian tau bodak pompuan cina tu sampai nangis kena tengking. Apapun Larapun pernah alamai pengalaman yg sama dengan pemandu pompoan cina.

Zonan said...

Assalamualaikum Abg Long

Sabtu lepas baru kita bercerita tentang memandu dijalan raya..

Berhati-hati lah kita berada dijalan raya, pemandu di Malaysia belum cukup berdisplin lg.

err..err.. Saya masih menanti resume Abg Long

um. masyitah said...

Kalau balik Johor,selalu gak jumpa situasi ni sampai suami saya takut nak drive kat bandarnya.
Teringat arwah 2 pupu saya yang meninggal dunia sebelum STPM keluar dilanggar lari oleh seorang wanita C.

Light of Heart said...

wah abg long u byk brutal ini hari.
tak kira lah perempuan ke lelaki ke,bangsa apa,satu yg pasti org muda zaman sikalang klu bawa kereta hanya ada satu dlm otak mereka"TAU BAWA KERETA"
Ciri2 hormat pemandu lain,fikirkan nyawa & keselamatan olang lain,memandu kena ada skill utk elak kemalangan time kecemasan semua KOSONG.Takde
Yang ada celok sini celok sana,hon sini sana,mau cepat aje punya skill
Wa pun pelik masa ambil undang2 itu kursus mereka ada pergi ke?Ada masuk otak kah bila cikgu ceramah...?
Tapi respect abg long ni ari.

kirana said...

huish abg long sound direct ...

Masy said...

padan muka dia! klu kene kat samseng jalanan ni, dah arwah dah minah ni.

huh!!

Umi Kalthum Ngah said...

Assalamualaikum Sdr. Abang Long,

Anak muda sebangsa dan seagama kita pun apa kurangnya?

Menghimpit tepi kereta, memotong dengan tiba-tiba. Kereta Kelisa comel saya dilanggar oleh si anak muda berdua berbangsa melayu dari belakang tatkala saya berhenti dengan memberi isyarat masuk ke jalan sebelah kanan. Anak muda penonggang motosikal menoleh mukanya ke belakang sebab rancak berbual dengan si pembonceng. Saya nampak dari cermin di bahagian atas. Sedangkan moto dipandu laju. Apa lagi! Berdentumlah.. Terus tergolek ke atas tanah. Sebaik saya keluar dari kereta, mereka sudah hilang (lari...) Kereta saya kemek teruk. (Aaahhh...)

Itu belum kira yang selalu merempit di hadapan jalan rumah saya menjelang senja...Pening kepala dibuatnya...

Yang sebenarnya..didikan ibu ayah...tanamkan sikap menghormati orang lain...tidak kira apa bangsa dan agama...

Perlakukan orang lain sepertimana kita sendiri mahu diperlakukan...

Setuju?

nza said...

sy setuju sgt2 tindakan abg long tu. Sy pn slalu kena dgn spesis ni. Nk parking sesuka hati xkira tgh2 jln, msuk simpang xde isyarat..mmg menyakitkn hati......mmg kurang2 ajar!!!

Tie said...

Orang sekarang ni memang gitu. Ramai yang sombong. Bukan setakat gadis cina je..

Sesetengah mokcik melayu kat pasar tu bukan main lagi... Sakit hati bila mereka ni tak ada budi bahasa langsung.

ILA said...

kesian.. gadis cina tuuu..mesti dia malu..:(

Nek Cun said...

Adinda Long... depa ni memang begitu. Nekcun ada gak beberpa kali naik hangin dengan depa-depa ni... agaknya depa ni semua lesen beli!... yang hairannya, pasal pa polis tak mahu saman depa kalau bawak kereta boleh membahayakan orang lain?..

Abang Long said...

Percubaan

Tabib Haji Norjae said...

Salam