Friday, July 31, 2009

Ayob Anak Tulakang. Perlukan bantuan.


Bi$ne$ ma$uk, Migrain ma$uk.


Kepada semua pengunjung blog ini. Tolong jawab satu soalan yang kedengaran mudah.


Soalannya berbunyi begini:


"ANDA tinggal di Klang, dan ANDA mendapat tawaran bi$ne$ di Shah Alam, dalam poket ANDA hanya ada wang syiling 50 $en SAHAJA, apa tindakan ANDA untuk mendapatkan bi$neS tersebut ?"


Jawapan ANDA berkemungkinan besar akan dapat membantu insan yang memerlukan.

18 comments:

Neeza Shahril said...

mungkin boleh dibawa berbincang kot dengan orang di Shah Alam tu..

zino said...

peluang business ada lah satu peluang.. peluang yg mungkin tak dapat selalu.. tapi utk mendapatkan tersebut pasti perlukan modal..

boleh buat pinjaman..
boleh dapatkan bantuan..
atau mungkin dapatkan partner..atau rakan kongsi...

noorlara said...

setuju ngan zino, tapi kalu dalam poket ade 5 kupang jek sape nak jalin partnership kecuali jadi alibaba je le, last-last jerung gaks yg bertambah gemuk

Nik Zulina said...

Apa komen abang long sendiri.?? Nak pi ke shah alam dengan syiling 50 sen tu memang tak dapat apatah lagi nak buat modal pusingan..

zara aluwi said...

Sekarang kan dah canggih. Handphone ada call ajer. Tak pun buat biz online dalam facebook. Duit 50 sen tetap tak terusik masih tersimpan dalam kocek. Kalau dah tak ada kedua-duanya, guna public phone. Dengan satu panggilan Klang - Shah Alam 30 sen dah pastinya biznes tetap dapat direbut. Tapi biznes apa ya...? Jual tempurung kelapa ke?

Zareda Norman said...

50 sen itu digunakann untuk telefon kawan kawan dapatkan rakan kongsi..

Dalam bisnes, planning paling penting.

xiiinam said...

Ayob Anak Tulakang ni animasi dalam majalah Gila-gila dulu kan abang Long...


Masih teringat-ingat watak-wataknya...


Dah lama tak jumpa majalah/komik yang mampu membuat ckLah ketawa terguling-guling...


Errr...tak komen pasal entri eih...

tangsibaru said...

Long,

tengoklah apa tujuannya. Jika hanya utk bisnes semata2, rasa baik tok sah. Tapi jika ada tujuan lain disebalik bisnes tu, ada tujuan baik, silakan. Minta je org Shah Alam tu singgah Klang.

CikguZue said...

Salam abang Long,
kalau kebarangkalian utk dpt hasil pulangan yg baik itu tinggi, mungkin apa yg zino cadangkan tu ada juga baiknya.

atie said...

Entahlah ye, selalunya bisnes nih perlukan modal kan abang long,Kalau rasa peluang tu bagus dan mahu mencuba, usahakan lah untuk mendapatkan modalnya.Kongsi dengan isteri mungkin....hihi

nza said...

pinjam dr org trdekat krn pluang hya skali..

chekdenoor said...

Alahai....50sen.....boleh buat tambang naik bas mini zaman chekdee koleh dulu....itupun selalu dapat berdiri kat tangga jer.......

banyak buat amalan solat sunat isyrak dan dhuha....insyaallah...ALLAH akan bantu murahkan rezeki...... amalkan juga baca doa munjiyat selepas solat sunat tu.

nza said...

pinjam dr org trdekat krn pluang hya skali..

kayteeze said...

Errk !

Tak cuba selak bawah tilam atau bawah bantal ? Biasa tie jumpa kalau terdesak. Hu hu... susah nak tolong laa.. Tapi, kenapa tak cuba buat pinjaman di bank agro...

HappyIrfa said...

setuju ngan bro zino dan kak zar.
kalaulah saya boleh tolong..

atty's said...

peluang tu kena rebut..
maybe..pinjam dulu mana2 atau pun mintak bayaran pendahuluan 10% ke.?

kuIna LadyInRed said...

abg long... bisnes jual goreng pisang pun kena modal cuma banyak dan sikit aja, bisnes tanpa modal bisnes apa ya...

Nek Cun said...

Adinda long, gunakan duit 50 sen tu untuk call sedara mara yang prihatin, minta tolong hantarkan ke Shah Alam. Bila dah dapat duit pulangan business, bayarlah balik. Kalau niat ikhlas untuk mencari rezeki yang halal, InsyaAllah akan memudahkan jalannya...