Monday, May 09, 2011

EMEL RAYUAN KEMANUSIAAN.


EMEL RAYUAN KEMANUSIAAN.


Aku yakin dan percaya. Rezeki untuk anak - anak aku, isteriku, ibuku dan diriku tetap ada. Allah Maha Adil dan Maha Penyayang.


Memang terasa hiba bila seorang ustaz yang banyak membantu aku telah memohon maaf kerana tidak dapat meneruskan usahasama ini.


Kini, sekali lagi aku hanya mampu tersenyum dalam pilu. Ini bukan nasib badan, tetapi ujian Allah keatas hamba NYA. Hari ini pandangan aku benar - benar kosong.


Hari ini juga dengan sepantas kilat, aku mengirimkan emel kepada rakan taulan dan saudara mara. Merayu kasih, mengharapkan belas ehsan, meminta bantuan, supaya jika ada dimana - mana KERJA KOSONG supaya memaklumkan kepada aku.


Selama beberapa bulan ini, sewaktu berkhidmat dengan insan berhati mulia ini. Sememangnya aku diberikan imbuhan bagi menyara kehidupan keluarga. Tanpa EPF, tanpa SOCSO, tanpa bayaran lebih masa. Namun aku reda. Kerana yang penting aku lakukan kerja terlebih dahulu. Disamping aku melakukan bisnes kecil - kecilan. Tetapi hasilnya amat halus halusan. Sekadar cukup untuk membayar harga minyak motor pergi balik kerja.


Sememangnya jiwa aku terasa semakin lemah. Namun, demi memerhatikan anak - anak yang mengharapkan kasih seorang ayah, aku kuatkan semangat aku yang sudah semakin menipis, malah lebih nipis dari kulit bawang.


Suatu ketika aku memang tersentap dengan kata - kata seorang teman "apalah sialnya nasib engkau ya?" Aku tidak mampu menjawab kata - kata itu. Mungkin dia tidak pernah merasa susah sepanjang hidupnya.


Kini, sekali lagi aku terasa seperti gelandangan dibumi bertuah. Aku hanya mahukan kerja dan pekerjaan bagi menyara hidup keluarga.


Aku bukannya memilih kerja. Tetapi biarlah munasabah. Lebih elok dan sesuai jika aku bekerja di - Klang, Shah Alam ataupun Pelabuhan Klang. Dekat dengan rumah dan boleh menjaga keluarga.


Untuk makluman. Aku berpengalaman selama 20 tahun dalam pelbagai sektor. 6 tahun bekerja di KTM sebagai Pegawai Trafik (mengendalikan kontena dan gerabak). 9 tahun di MISC (mengendalikan urusan kontena, kapal, gudang dan logistik) dan 3 tahun di sebuah syarikat perkapalan di Klang.


Tetapi demi 'sesuap nasi'. Aku bersedia untuk bekerja dimana - mana bahagian sekalipun.


Ada sesiapa yang sudi membantu ?


"Barangsiapa yang berusaha membantu saudaramu didunia, maka Allah akan membantumu didunia, dan barangsiapa yang berusaha mempermudahkan urusan saudaramu didunia, maka Allah akan mempermudahkan urusanmu didunia."


No comments: