Friday, April 01, 2011

Kawasan Sempadan - Kes Khas !


Senyum. Salam. Selawat. Sedekah.


Seorang wanita berusia memujuk aku untuk menghantar produk kerumahnya. Malangnya, rumahnya tidak termasuk didalam kawasan penghantaran percuma. Namun, aku terima juga permintaannya. Memang agak jauh. Disebabkan pesanannya agak banyak aku terima juga.


Bila sampai sahaja ditempat yang dituju. Aku tersenyum sendirian. Rupanya, alamat rumahnya di Sungai Buluh, tetapi alamat jiran sebelah rumah ialah Shah Alam. Aku hanya mampu menggelengkan kepala.


Kira - kira ini adalah kes khas. Kawasan sempadan.


Wanita itu mempersilakan aku masuk kedalam rumahnya yang sederhana. Suaminya duduk diatas kerusi roda. Setelah memberi salam. Aku bertanya khabar dan menceritakan tentang khasiat produk.


15 minit berlalu. Aku dihidangkan dengan perahan air oren yang sungguh enak. Usai berjual beli. Wang yang diberikan oleh wanita itu tidak cukup. Lantas aku menghalalkan sahaja. "Tak mengapa kak, saya sedekahkan sahaja."


Si wanita dan suaminya hanya mampu tersenyum dan mengucapkan terima kasih. Tidak jauh aku bergerak, tiba -tiba si wanita menghubungi aku semula. "Dik, akak nak minta tolong sangat - sangat, abang kandung akak nak beli HADI'S, tapi dia tinggal di PJ, adik boleh hantar ya?"


Tak sempat aku hendak menjawab - tak boleh. Tiba - tiba si wanita itu menjawab "Tapi, mereka hendak 1 KARTON!"


Aku terus membrek motorsikal aku !


Balasan Allah tidak lama. Aku hanya sedekahkan RM2.50 SAHAJA !

1 comment:

aNIe said...

Syukur Alhamdulillah... kita memberi sedikit.. tapi ALLAH memberi lebih...