Friday, November 12, 2010

LOT SEWA PARKIR

MENYOMBONG & MEMUALKAN


Aku sedang menikmati makan tengahari, bersama seorang rakan yang baru. Dimana kedai tempat aku bekerja berhampiran dengan tempat bekerja rakan aku. Sedang kami menikmati juadah. Tiba - tiba sebuah kereta berhenti dihadapan pejabat kawan aku.


Lalu turun seorang lelaki dalam usia 60'an. Dengan wajah yang serius lelaki itu terus mengalihkan kon yang diletakkan dalam kawasan parkir itu. Sebenarnya lot parkir itu telah dibayar tapaknya oleh penyewa pejabat itu, dimana kawan aku bekerja dipejabat itu.


Lantas rakan aku menegur dengan sopan lelaki itu, dan memaklumkan yang lot parkir itu adalah lot berbayar. Tiba - tiba lelaki itu terus menengking rakan aku. Dan dihamburkan pelbagai kata nista. Termasuk perkatan mencarut.


Aduhai, sudahlah menceroboh tempat orang. Sombong. Dan bercakap kasar.


Si lelaki itu terus menunjukkan keangkuhan. Dengan terus meletakkan keretanya didalam kawasan parkir itu. Sesudah itu, lelaki itu terus berlalu dan dengan menunjukkan kemarahan dan kebencian serta kesombongan, si lelaki itu terus berludah dan berkahak dengan begitu kuat, hingga menimbulkan perasaan kurang senang pelanggan yang sedang menjamu selera didalam restoran itu.


Rakan aku kebingungan. Lalu aku menyabarkannya. Aku terus memberikan nombor penting. Dan rakan aku terus terdiam. Aku menyuruhnya memanggil nombor itu segera.


Hampir 15 minit kemudian. Sebuah jip 'on tow' tiba. Dan dalam tempoh 10 minit sahaja. Kereta lelaki sombong itu terus dibawa pergi. Orang ramai yang berada didalam restoran tersenyum dan ada yang ketawa.


Aku rasa puas hati kerana dapat mengajar LELAKI TUA MELAYU yang kurang ajar, sombong dan bongkak !


2 comments:

ummu said...

salam bang long
tak suka dengan sikap bodoh sombong ni
,lagipun dah bayar sewa khas..

CikguZue said...

Emm macam2 hal.
Agaknya lepas ni kawan abang Long kena letak 'sepanduk' lot sewa besar2...hehe